דף הבית מאמרים יסודות היעוד

הפוך לדף הבית הפוך לעמוד הבית   הוסף את coachguide.co.il למועדפים שלך הוסף למועדפים
Coachguide.co.il עמוד הבית
אימון אישי, זוגיות, החלטות עסקיות, צמיחה אישית...   מעוניינים לקבל מידע נוסף? הצטרפו לרשימת התפוצה שלנו
חיפוש באתר
חיפוש באתר
 
 
קישורים מומלצים
WayToB
תות תקשורת ותוצאות
גיורא פריבס
כל הקישורים
+ הוספת קישור

יסודות היעוד / שי צפיר

הוספת תוכן לאתר
מאמר קודם מאמר הבא
שלח לחבר   גרסת הדפסה
פתיחת עיניים

"במוקדם או במאוחר עלינו לפגוש את עצמנו ולהתחיל את המסע הביתה"
ק. האמפריס

כמה פעמים בחייך מצאת את עצמך משתמש במילה יעוד?
האם שאלת את עצמך אי פעם שאלות הנוגעות לעתידך האישי הזוגי והמקצועי? שאלות כגון: לאן אני מעוניין לקדם את חיי? מתי כבר אחולל מפנה בתחום הזה? האם יש דרך שבה אני יכול להפיק אותן תוצאות בפחות מאמץ?
חלק גדול מהשאלות המהותיות שאנו שואלים בחיינו הן שאלות הקשורות לייעוד.
אני עצמי ניצבתי בפני השאלות הללו, לפני חמש שנים, עם סיום לימודיי בפקולטה למשפטים כשחיפשתי את ייעודי.
לאחר חקירה וליקוט ידע בנושא, זיהיתי 8 יסודות מרכזיים המרכיבים את הייעוד והם מובאים להלן במטרה להאיר אור על השאלות השונות איתם לקוחותיי מתמודדים ביחס לייעודם האישי והמקצועי.


חשוב לציין שמעבר להכרת יסודות הייעוד, חשובה ההבנה שיש להפריד ביניהם.
מתוך ניסיוני בעבודה עם אנשים לחשיפת ייעודם גיליתי שהרבה פעמים אנשים מנסים לענות על שמונת היסודות בתשובה אחת דבר הגורם לבלבול תסכול וחוסר בהירות עבור הלקוח. דוגמאות לכך עשויות להיות חוסר סיפוק מתמיד של אנשים בקריירה ובמקום העבודה, או לחליפין תחושה של הצלחה כבירה בקריירה ובד בבד תחושה של החמצה וחוסר סיפוק למרות ועל אף ההצלחה, חוסר איזון בין החיים האישיים לבין הקריירה ובין חיי קהילה ועוד. ההפרדה מאפשרת לאדם לבחון אילו יסודות מבין יסודות היעוד ממומשים בחייו ואילו יסודות אינם ממומשים ודרך כך להטמיע את היסוד החסר בחייו.
יסוד הדרך
"הפרס בסוף הדרך היא הדרך"
פתגם סיני



יסוד הדרך עונה על השאלה: מהם ערכיו של האדם? ומהי הדרך הנוחה והמעצימה ביותר עבורו לממש מטרתו?
לכל אדם יש סדרה של ערכים שכאשר הוא חי את חייו מתוכם היכולת שלו להתקדם היא גבוהה , נינוחה מעצימה ומספקת יותר , אלו ערכי היצירה.
יסוד הדרך הוא שביל הזהב המאפשר להתקדם בחיים כאדם בלי להתחשב בשאלת הכיוון.


יסוד הכיוון
"מרכז החיים הוא לא שם ולא פה, כי אם בך, באני שלך"
א.ד גורדון

יסוד זה מתייחס לכיוון אליו מתכוון האדם להתקדם בהווה, או במילים אחרות מתייחס לרגשות ולהוויות שהוא מעוניין להכניס בשלב זה לחייו. האם הוא מעוניין לשלב בהם יותר חיוניות? יותר משפחתיות? יותר נתינה? כל אלו הם בעצם כיוונים שניתן בהמשך להפוך אותם ליעדים במישור האישי והמקצועי .



יסוד הכאב
"אין מכאוב עז מהשאיפה להיות אתה עצמך"
יבגני וינוקורוב

יסוד הכאב מניח כי לכל אדם יש מצב הווייתי כלשהו ממנו הוא משתדל להימנע ואותו הוא חושש לחוש במהלך חייו (לדוגמא: אשמה, בושה, חוסר הערכה). למעשה חלק גדול מההחלטות שמקבל האדם הן תוצר לוואי של אותו כאב. הכאב יופיע בדרך כלל כחסם למימוש עצמי בתחום אחד או שניים באופן כרוני בחייו.
הנחת היסוד היא כי אותו כאב הוא חלק בלתי נפרד מייעודו של האדם והוא למעשה הקרקע הפורייה ביותר לצמיחה בחייו. הכאב הוא המסגרת של האדם ליצור חזון ודרך החזון ליצור ריפוי מתמשך לכאבו האישי ולכאבם של אנשים בסביבתו.
(מאמר מורחב בנושא הכאב יפורסם בהמשך).


יסוד החזון

"עצמתנו המדעית השיגה את עצמתנו הרוחנית, יש לנו כיום טילים מונחי מטרה ואנשים מחוסרי מטרה"
מרטין לותר קינג

החזון יכול לתת מענה לכאב. ניתן ליצור חזון ממקומות שונים בחיים, אפשר ליצור חזון מתוך רעיון מדליק, או מתוך משהו שמרגש אתך, וניתן ליצור חזון מתוך כאב.
במהלך ההתבוננות שלי ביצירת חזון עבור עצמי ועבור לקוחותיי קראתי אוטוביוגרפיות של אנשי חזון והבחנתי בכך שלאנשים כמו הרצל, גנדי, מרטין לותר קינג היה כוח שהוביל אותם להניע את עצמם ולחולל מפנה בעולם. הכוח לא היה ריגוש וגם לא התלהבות, אילו הגיעו בשלב מאוחר יותר..... הכוח המניע היה כאב!
מאחר וליוצר החזון יש מטען רגשי וניסיון רב מהעבר הנוגע לכאב הרי שיש לו מחויבות בלתי מתפשרת לחזון. במקרים רבים יהיה איש החזון אדם שחולל מפנה כלשהו ביחסיו עם הכאב, ולאחר שעשה זאת יכאב את כאבם של אילו שעדיין לא חוללו את המפנה. החזון יהיה בד"כ אפשרות כלשהי שתשפיע על יוזם החזון ועל הסביבה שלו ותהווה מזור לכאב. מטרתו של איש החזון תהיה לבחור את המשאב, או הערך אותו הוא מעוניין למקסם מתוך החזון שלו באופן מתמשך, זה יכול להיות כל דבר: כסף, אהבה, שיטת חשיבה – כל דבר אותו ניתן למקסם ולמדוד.


יסוד החזקות
"זכור כי במה שאתה מאמין תלוי הרבה במה שהנך"
נוח פורטר

חזקות הן תכונות אופי שהאדם פיתח במהלך חייו על מנת להפיק תוצאה כלשהי (לדוגמא: אסרטיביות, יעילות, קור רוח, נחמדות) , ניתן לקרוא להם גם מנגנוני הישרדות.
חזקות הן פעמים רבות תחליף לערכים שהאדם מעוניין לממש ובאות על חשבון יסוד הדרך, ולכן למרות שהן מאפשרות להתקדם בחיים ולהשיג מטרות, שימוש בהן לאורך זמן אינו אפקטיבי כיוון שהחזקות הן מנגנון הישרדות ואינן מבטאות את ערכיו של האדם.
כאשר הדבר שהניע את האדם לפעול (פחד, דאגה וכדומה) נעלם הוא נשאר חסר עוצמה וחוזר למצב של חוסר פעולה.
יסוד זה הינו חלק מהיעוד כיוון שכדאי לו לאדם להכיר את חזקותיו ולדעת מתי להשתמש בהן ומתי לא (החוזקות מצוינות לשימוש כאשר אנחנו רוצים להצליח בפעולה קצרה יחסית, אולם אינן מתאימות כאמצעי להתפתחות מתמשכת בחיים) וכמו כן להכיר בדרך שחזקותינו מעצבות את תפיסותיו.


יסוד הבחירה

"אין יצור אומלל יותר מזה שכל מה שמאפיין אותו הוא חוסר החלטה"
וויליאם ג'יימס

בחירה שנעשית בהתאם ליסודות היעוד שלנו ובמתאם לאינטואיציה שלנו מאפשרת לנו לצמוח בחיינו ולממש את ייעודינו בחיי היום יום.
כאשר אנחנו בוחרים, אנחנו מעצבים את היעוד שלנו- גם בבחירות הפשוטות ביותר. לעתים החלטה שמהווה סטייה קלה ממסלול חיינו הרגיל מתבטאת לאורך זמן בשינויים מרחיקי לכת בחיינו. לדוגמא: הצטרפות לחוג יוגה שכונתי פעמיים בשבוע עשויה להראות כמשהו שאינו משפיע על העתיד אולם בטווח זמן של ארבע שנים ההשפעה על אורח חייו של האדם, היחסים שלו עם אוכל וגוף ועוד נושאים רבים אחרים יכולים לעבור מהפך.


ערכי ליבה/אני מאמין

"השקרים האכזריים ביותר נאמרים לעיתים בדממה"
משפט סיני עתיק

לכל אדם יש סדרה של ערכים מוצקים יותר ביחס לערכים אחרים בחייו. ערכים אלו מבטאים את הנושאים החשובים לו בחייו, ואת ההגדרה העצמית שלו - אלו הם ערכי הליבה וה"אני מאמין" שלו .
להפר את ערכי הליבה זה כמו להפר את מי שאתה בחייך. אדם יכול לא לחיות מתוך יסוד הדרך וחייו יהיו פחות קלילים ויצירתיים, אך אם יפר ערך ליבה הוא יחוש אבדן עצמה מיידי.
ערכי ליבה יכולים להיות: ביטוי עצמי, נאמנות, אינטימיות וכנות .
החשיבות של " אני מאמין" בעבודת היעוד היא גדולה מאחר שהיא מאפשרת לאדם לבנות את חייו סביב אותם ערכים ולכתוב את ה"אני מאמין" שלו ביחס לכל תחום מתוך אותם ערכי ליבה.



איזון

"יתכן ואני צועד לאט אך אני לעולם לא צועד לאחור"
אברהם לינקולן

כיצד אנחנו יכולים ליצור איזון בין תחומי חיינו השונים? על שאלה זו עונה יסוד האיזון.
יסוד האיזון מכיר בכך שלכולנו יש מספר תחומים בחיינו שחשוב לנו לקדם והוא מאפשר לנו לאזן בין התחומים הללו ולבחון כיצד אנו מקדמים את חיינו באופן מאוזן מידי שבוע.
האם אני מקדם את הקריירה שלי ובד בבד מעמיק את יחסיי עם אשתי וילדיי?
האם אני מקדם את החזון שלי ונותן מענה לכאב? והאם יש לי פנאי לבלות עם חברים ולהשקיע בבריאותי ובכושרי הגופני?
למעשה יסוד זה עוסק בהטמעת 7 יסודות היעוד ביום יום בכל תחומי חיינו באופן נינוח ושלו ובקידום תחומי חיינו מתוך היעוד שלנו בפועל. חשיבותו של יסוד האיזון היא בכך שהוא מאפשר לנו לקדם את כל תחומי חיינו בד בבד וכמו כן הוא מאפשר לנו לתרגם את יסודות היעוד השונים לפעולות בחיי היום יום.

לסיכום
כאשר אנו מתמודדים עם שאלות שונות הנוגעות ליעוד בחיינו, כדאי לבחון ולשאול את עצמנו אילו יסודות מיסודות היעוד אינם בהירים עבורנו ואילו יסודות ברורים. כמו כן כדאי לבחון אילו יסודות רלוונטיים לאותן התמודדויות הניצבות בפנינו ולפיכך לתת מענה לשאלות השונות דרך יסודות היעוד.

מאת שי צפיר
דוא"ל: shai@quan.co.il
קישור לאתר: Http://www.quan.co.il
מאמר קודם מאמר הבא
שלח לחבר גרסת הדפסה
מאמרים אחרונים
מי אני ואיך אני מחליט? / שירן רז
סוד הכלים השלובים-אימון אישי ואסטרולוגיה / רות אהרוני
ואהבה יש? / בני מרגליות
יציבות רגשית / פלטיאל אריה
פרסומות

מודעות דרושים
ל- Coachguide.co.il דרוש/ה
מנהל/ת תוכן ושיווק לאתר, למשרה חלקית.
לפרטים נא לשלוח קו"ח למייל:
עמוד הבית | מאמרים | קישורים מומלצים | הזנת תכנים | יצירת קשר | תקנון האתר
  
האתר נבנה על-ידי  iMoon פיתוח תוכנה, בניית אתריםadli bilirkisi