גבולות למניעת מהומות - שאלות אימון להצבת גבולות כתבה שוש מניקס
טיפים להצבת גבולות
ממה נובעת הבעיה בהצבת גבולות ? א) איננו יודעים מה אנחנו רוצים. ב) איננו יכולים לבקש את מה שאנחנו רוצים. ג) אנחנו לכודים ברגשות שנמצאים בתוכנו שמסיטים אותנו מהגבולות שלנו.
הסיבות שאיננו יודעים מה אנחנו רוצים או יודעים ולא מבקשים הן: 1. אנו מצפים שאחרים ידעו עבורנו. 2. אנחנו כל כך עסוקים בלשרת את האחר עד שאנחנו מתכחשים לעצמנו. 3. אנחנו פוחדים לחשוף את החלק העמוק שלנו. 4. אנחנו פוחדים מדחייה. 5. אנחנו מרגישים אנוכיים. 6. אנחנו חשים שאין התייחסות למה שאנו רוצים.
מדוע איננו מבקשים את מה שאנו רוצים ? 1.אנו מפחדים שלא יקבלו את בקשותינו 2.מפחדים שיסרבו לנו ולחלקנו נדמה לנו שאין לנו רשות 3.אנו חוששים שיחשבו אותנו לאנוכיים 4.אנו חושבים שמה שאנחנו רוצים לא חשוב לזולתנו 5.או שאנחנו פשוט לא יודעים איך לבקש.
איך אנחנו יודעים מתי צריך להציב גבולות? אנחנו מרגישים מנוצלים, כועסים, קורבנות, לא שווים......
איך מתמודדים כשאין גבולות לעיתים אנחנו נלחמים, לעיתים אנחנו מוותרים.
איך עושים זאת – לומדים את חוקי העימות
חוקי העימות אל תעשה אל תתקוף – אל תחפש אשמים למצב, תאשים את עצמך או אחרים אל תבייש – לבייש אדם זו מתקפה על זהותו או תפיסתו העצמית אל תדחה – דחייה היא התעלמות מתחושת הערך של האדם האחר. אל תסביר, תתרץ, או תתגונן – אמור את גבולותיך בצורה ברורה. לא את ה-למה אלא את הגבול עצמו.
איך כן לעשות לדוגמא: ?"אני חש שאתה מרגיש .......(מילה אחת בלבד)......."ואז חזור על מה אתה רוצה ומה אינך רוצה".
?"אני דואג כשאתה............" ושוב לחזור על מה שאתה רוצה או לא רוצה".
?"אני מבקש ............. ו/גם "אני רוצה ממך ש............. " לאחר שהבעת את ההסבר וההיגיון שעומד מאחורי הצבת הגבולות, זה חשוב לדבוק בהצהרה ולהישאר ממוקד.
?היא הוספת הרגשה שאיכפת לך. "אני דואג לך מאוד ואני מבקש................ " או "אני מסכים אתך ואני מבקש......(שלמשך זמן מסוים)....... תשתדל לעשות כך". או, במצבים בהם ניכרת התרגשות אמוציונאלית של האחר: "אני אוהב את עוצמת הרגשות ואני מבקש ............." שים לב ומילת הקישור הינה "ו" ולא "אבל". אל תשתמש במילה "אבל" כיון ששימוש בה מוחק את כל מה שנאמר לפני זה.
?ניתן להשתמש בצרוף כל המילים האלו וזה יישמע כך: "אחת התכונות שאני הכי אוהב אצלך היא העוצמה הרגשית שלך , ואני רוצה לחשוב על מה שאמרת למשך מספר דקות." או " אני מסכים עם חלק מהדברים שאמרת, אוהב אותך מאוד ואני מבקש............." חשוב מאוד גם להזכיר להם שאתה קובע את הגבולות לגבי ההתנהגות שלהם ושהם מוערכים כבני אדם.
?אתה יכול לעשות זאת בקלות על ידי האמירה "הדבר שאני אומר אינו מתייחס למי שאתה כאדם, שאני אוהב ומעריך מאוד, זה מתייחס להתנהגות שאני לא מוכן לקבל, ואני מבקש ועומד על כך.............."; או: "ההתנהגות הזו לא מתאימה לאדם שאתה שאני אוהב ומעריך, ואני מבקש.............."
מה נדרש כדי לדעת ? בהירות ומיקוד רצונותינו - גבול קיים כשאדם יודע בדיוק מה הוא רוצה בתוך תוכו להיות מוכן להתעמת לבקש מה שאנחנו באמת רוצים – בתוך תוכנו.
זה מצריך - להיות ולהישאר ממוקד ולפעול על פי חוקי העימות העוזרים לנו להתמקד ולא לשנות כיוון לכעס ולויכוחים אין סופיים.
שאלות לחקירה
?לציין את הגבולות האדומים שלנו. ?המקומות בהם קשה לנו ליישמם. ?מה הפחדים שיש לנו להציב גבולות ברורים.
|