האימון האונטולוגי
האימון האונטולוגי נועד ליצור צמיחה והתפתחות בכל מישורי החיים: הקריירה והמקצוע, הגוף, הרווחה האישית, הפנאי, הבריאות, התזונה, הספורט, המשפחה, הזוגיות, החברים ומערכות יחסים. הצמיחה הזו מתרחשת במקביל, וכאשר תחום אחד בחיים מתפתח - כך גם התחומים האחרים.
איך זה עובד? בבסיס האימון האונטולוגי נמצאת העובדה כי עם כל אחד מהתחומים בחייך יש לך מערכת יחסים. עם זאת, לא פעם קיימות נקודות עיוורות לגבי תחום זה או אחר בחייך. אנחנו, כמאמנים אונטולוגיים, חוקרים את מערכות היחסים האלה, ומוצאים בהן את הנקודות העיוורות - שהמודעות אליהן תביא לפריצת דרך ולצמיחה.
לדוגמה: פעמים רבות אנשים אומרים שהם רוצים פריצת דרך באחד התחומים בחייהם (למשל עם כסף, או עם הגוף שלהם, או עם הזמן שלהם). הם יודעים מה הם צריכים לעשות, הם קוראים ספרים מקצועיים, משתלמים בתחום, רוכשים ידע - אך פריצת הדרך עדיין לא מגיעה. ידע לבדו, אינו המפתח לפריצת הדרך המיוחלת.
בפועל, פשוט קיימת נקודה עיוורת לגבי תחום זה, אליה הם לא מודעים. התפקיד שלנו, כמאמנים אונטולוגים הוא לחקור ולחשוף את אותה נקודה עיוורת.
איך נראה אימון?
האימון האונטולוגי מתבסס על חקר מי אתה בסיטואציות השונות בחייך. במהלך האימון נתבונן ברגעים מהמציאות היומיומית שלך, נבחן אותם ונרד לעומקם. לא מדובר בשיחות פילוסופיות, אלא בהתבוננות אמיתית בדרך ההתנהלות שלך - ממש כפי שמתבוננים בסרט דוקומנטרי בו אתה הכוכב.
לדוגמה: אחד המנהלים הבכירים בחברת היי-טק מצליחה, תיאר בפני המאמנת שלו את המצב הבא: - "אני מכיר את אחד המנהלים בחברה כבר 10 שנים. לאורך השנים מערכת היחסים שלנו היתה טובה מאוד, וקיימת בינינו הערכה מקצועית רבה. אלא שבזמן האחרון, ללא כל סיבה אמיתית, מצטבר בינינו מתח – ואנחנו לא מצליחים לתקשר".
המאמנת חקרה, יחד עימו, מה השתנה לאחרונה במקום העבודה, ובמיוחד בהקשר ליחסים ביניהם. התברר כי לאחרונה קודמו שניהם לתפקידים חדשים.
- "האם אתה יודע כיצד הקולגה שלך תופס את תפקידך החדש?" - "לא, למען האמת אין לי מושג".
כאשר אנשים נכנסים לתפקידים חדשים, במיוחד תפקידים ניהוליים בכירים, משתנה שיווי המשקל במערכת. נוצרים פערים בתפיסת התפקיד, כאשר לכל אדם במערכת אג'נדה חדשה משל עצמו.
בעקבות החקירה באימון והבהירות שנוצרה, נשאלו השאלות הבאות בשיחה שהתקיימה בין המנהלים:
איך אתה תופס אותי? איך אתה תופס את התפקיד שלך? איך אתה תופס את התפקיד שלך מולי? מי אני בשבילך?
השיחה פתרה את בעיית התקשורת בין שני המנהלים. הבעיה לא היתה ההגדרה של התפקיד - אלא הדרך בה כל אחד מהמנהלים תפס את התפקיד שלו מול האדם האחר, ולא פחות חשוב: איך כל אחד מהמנהלים תפס את התפקיד של המנהל השני.
מהי אונטולוגיה?
תורת ההוויה, תורת היש או אונטולוגיה (Ontology) היא ענף של הפילוסופיה (וענף משנה של המטאפיזיקה) העוסק בהנחות היסוד הכלליות אודות דברים הקיימים בעולם ומאפייניהם. שורשי האונטולוגיה (ontology) מגיעים עד למאה השישית לפני הספירה, עת נחשפה לראשונה בידי אריסטו ואפלטון. מאז ועד היום, האונטולוגיה עוסקת בשאלות ה"הוויה" (being) שלנו: מי אנחנו בהתייחסות לתחומים השונים בחיינו.
אונטולוגיה היא הדרך בה אנו תופסים את העולם שסביבנו. שתי ההבחנות הנפוצות הן - האם "המציאות" היא מצב ממשי קיים שבו אנו חיים ואותו אנחנו חוקרים, או שמא היא למעשה הדרך המוגבלת שלנו כבני אדם לתפוס ולהגדיר את הקיום, והיא אינה העולם האמיתי.
שימו לב: לא מדובר באיך אנחנו 'מרגישים', אלא במי אנחנו בסיטואציות ובמערכות היחסים בינינו לבין גורמים בסביבתנו. כל הקיום שלנו, הרי, תלוי במערכות היחסים שלנו: בינינו לבין עובדינו, בינינו לבין שותפינו העסקיים, בינינו לבין מהות העבודה, בינינו לבין המשפחה שלנו, וגם בינינו לבין מושגים כגון הצלחה ואושר, או עם חפצים כגון פלאפון, מכונית וכו'. הכל מערכות יחסים.
במסגרת האימון האונטולוגי, יש לנו, כמאמנים, תפקיד אחד קריטי: להניח סימן שאלה על כל מה שאומר המתאמן, ולהגיע לשורשי כוונתו. למשל, כאשר מנהל מרגיש "עמוס", אנחנו ננסה להבהיר את המונח הרגשי "עמוס", ולתרגם אותו למה שקורה במציאות. נבקש ממנו, למשל, להציג סרט של המונח "עמוס". נשאל אותו איך נראה במציאות אדם "עמוס".
ההבנה הזו, ברגע בו היא מושגת, מובילה להארה ולבהירות. ברגע בו המתאמן מגיע לבהירות מחשבתית שכזו, השינוי מתרחש מעצם המודעות.
|